Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΑΡΙΣΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ»



«ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ: Ο ΤΑΦΟΣ-ΗΡΩΟΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»
ΚΑΙ
AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
«ΑΡΙΣΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ»
Εκδήλωση με θέματα «Αρχαία Στάγειρα: Ο Τάφος-Ηρώον του Αριστοτέλη» και Απολογισμός του Παγκοσμίου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Α.Π.Θ.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και Ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων Κώστας Σισμανίδης, ο οποίος πραγματοποίησε την ανακοίνωσή του σχετικά με τον τάφο του Αριστοτέλη στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια», που διοργανώθηκε στις 23-28 Μαΐου 2016 από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα.
Η Πρόεδρος του Συνεδρίου και του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, θα κάνει μία πρώτη αποτίμηση του Συνεδρίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διεθνή του απήχηση και στις προοπτικές που διανοίγονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ ήταν πρωτοπόρος της ιδέας για την ανακήρυξη του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη από την UNESCO. Ήδη από τον Αύγουστο του 2013 ανακοίνωσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου, κάτι το οποίο απετέλεσε το έναυσμα για την κατάθεση θεσμικά από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, της πρότασης για το Έτος Αριστοτέλη με τη στήριξη/υπογραφή (endorsement) του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να προβάλει την οικουμενική ακτινοβολία του έργου του Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, και την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς όλου του κόσμου.
Επισυνάπτονται η Πρόσκληση και η Αφίσα της εκδήλωσης.