Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Πρόσκληση συμμετοχής στη 2η Μαθητική Διημερίδα για τον Αριστοτέλη με θέμα: «Ο Αριστοτέλης στο σχολείο του σήμερα» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Ημαθίας


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας προσκαλεί τις/τους μαθήτριες/ές των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς σας να συμμετάσχουν στη  2η Μαθητική Διημερίδα για τον Αριστοτέλη με θέμα: «Ο Αριστοτέλης στο σχολείο του σήμερα», την οποία συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας  με τους  Σχολικούς Συμβούλους Ημαθίας. Η Διημερίδα θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Απριλίου 2018 (Τετάρτη και Πέμπτη) στην πόλη της Νάουσας, στην αίθουσα του Κέντρου Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ «ΕΡΙΑ», και στην Αρχαία Μίεζα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλη.
Σκοπός της διημερίδας είναι να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για το έργο του Αριστοτέλη και να εμπλακούν σε ζητήματα που αφορούν στην αριστοτελική σκέψη και φιλοσοφία στην αρχαία Μίεζα, τον τόπο όπου ο μεγάλος στοχαστής της αρχαιότητας με την τεράστια επιρροή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στην παγκόσμια διανόηση δίδαξε τον Μ. Αλέξανδρο. Επιπλέον, στοχεύουμε οι μαθητές να γνωρίσουν την περιοχή μας, η οποία, εκτός από την Σχολή του Αριστοτέλη (Μίεζα) διαθέτει ένα πλήθος μνημείων (Αρχαίες Αιγές-Βεργίνα).
Η διημερίδα απευθύνεται στα Σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης της χώρας, που θα συμμετάσχουν με ομαδικές εργασίες των μαθητών τους σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες του έργου του Αριστοτέλη. Οι ομάδες ανά Σχολείο θα καθοδηγηθούν από τους καθηγητές τους και θα αποτελούνται από 5 έως 10  μαθητές.
   Οι Θεματικοί Άξονες της διημερίδας είναι:
  1. Ο Αριστοτέλης σε σχέση με τον Φυσικό Κόσμο ( Φυσική,  Βιολογία,  Μαθηματικά, Αστρονομία, Τεχνολογία)
  2. Ο Αριστοτέλης σε σχέση με τον Άνθρωπο (Ηθική, Ψυχολογία,  Κοινωνιολογία,  Πολιτική και Δίκαιο,  Φιλοσοφία, Ρητορική,  Παιδαγωγική,  Θεολογία, Επιστημολογία, Λογική, Τέχνη, Ιατρική)
Οι προτάσεις εργασιών, στις οποίες πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται αναφορά στον άξονα στον οποίο εντάσσονται, θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στη ΔΔΕ Ημαθίας το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018. H αξιολόγηση των εργασιών θα γίνει από Επιστημονική Επιτροπή, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις σχολικές μονάδες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 29/3/2018. Η παρουσίαση των εργασιών μπορεί να γίνει με εισήγηση, ανάρτηση poster, τέχνημα ή βίντεο και δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 15 λεπτά. Για το ακριβές πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν μετά το πέρας της διαδικασίας της τελικής επιλογής.
Κατόπιν, τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα μεριμνήσουν για την έγκριση μετακίνησης των μαθητών τους, αποστέλλοντας εγκαίρως τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την Υ.Α. 33120/ΓΔ4/28.2.2017 (ΦΕΚ 681/6.3.2017), Άρθρο 9 «Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε διαγωνισμούς, μαθητικά συνέδρια, ημερίδες και λοιπές εκδηλώσεις», στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.  Η μετακίνηση και η συμμετοχή των μαθητών των σχολικών μονάδων στη διημερίδα θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.
Επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας των μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους σε εγκαταστάσεις στο Δήμο Νάουσας, με προτεραιότητα στις ομάδες εκτός νομού Ημαθίας. Η μετακίνηση των συμμετεχόντων δύναται να πραγματοποιηθεί με λεωφορείο (http://www.ktel-imathias.gr/) ή με τραίνο (με μετεπιβίβαση στο Πλατύ Ημαθίας, https://tickets.trainose.gr/dromologia/) έως την πόλη της Νάουσας. Το κοντινότερο στην πόλη αεροδρόμιο είναι ο Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Η Διευθύντρια της ΔΔΕ Ημαθίας
      Αναστασία Μαυρίδου



Μαθητική Διημερίδα
«Ο Αριστοτέλης στα σχολεία του σήμερα»
25 και 26 Απριλίου 2018
Αίθουσα Κέντρου Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ «ΕΡΙΑ»
Πολιτιστικό κέντρο σχολής Αριστοτέλους Αρχαιολογικός χώρος Μίεζας
Νάουσας Ημαθίας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
08:45 – 09:15
Προσέλευση – Εγγραφές
09:15 - 09:45
Χαιρετισμοί
09:45 - 10:00
Εναρκτήρια Ομιλία
Έναρξη Εργασιών Μαθητικής Διημερίδας
10:00 - 12:20
12:20 - 12:30
Α΄ Συνεδρία
Συζήτηση 10΄
12:30 - 13:00
Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα, σύμφωνο με τις διατροφικές κατά τον Αριστοτέλη συνήθειες.
13:00 - 15:30
Β΄ Συνεδρία
Συζήτηση 10΄
15:30
Λήξη 1ης ημέρας
                                                                                          
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
08:45 - 09:15
Προσέλευση – Εγγραφές
09:15 – 11:30
Γ΄ Συνεδρία
Συζήτηση 10΄
11:30 – 12:00
Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα, σύμφωνο με τις διατροφικές κατά τον Αριστοτέλη συνήθειες.
12:00 – 14:00
Μετάβαση στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μίεζας, ξενάγηση στη Σχολή Αριστοτέλη, στους Μακεδονικούς τάφους Λευκαδίων και στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας. 
14:00 – 14:30
Συμπεράσματα – Λήξη Εργασιών Μαθητικής Διημερίδας